بی خوابی نشانه چه بیماری است؟

بیخوابی به شرایطی گفته می شود که شما آنطور که باید نمی خوابید. به بیان ساده تر یعنی شما به اندازه کافی نمی خوابید، خوب نمی خوابید یا در به خواب رفتن یا خواب ماندن مشکل دارید. برای بعضی افراد بیخوابی یک ناراحتی جزئی است اما برای بعضی ها بیخوابی می تواند یک اختلال بزرگ باشد.

بدن شما به دلایل زیادی به خواب نیاز دارد (و علم هنوز در حال کشف این موضوع است که چرا خواب برای بدن شما بسیار مهم است). کارشناسان می‌دانند که وقتی به اندازه کافی نمی‌خوابید، دچار کمبود خواب می شوید و بر عملکرد روزانه شما تاثیر می گذارد که اغلب ناخوشایند است.

قبل از هر چیز باید بدانید که عادات و نیازهای خواب از فردی به فرد دیگر می تواند بسیار متفاوت باشد. چند نمونه از این موارد عبارتند از:

افراد سحر خیز: برخی افراد به طور طبیعی ترجیح می دهند که زود به رختخواب بروند و زود بیدار شوند.
جغدهای شب: برخی افراد ترجیح می دهند دیر به رختخواب بروند و دیر هم بیدار شوند.
افراد کم خواب: برخی افراد به طور طبیعی به خواب کمتری نسبت به دیگران نیاز دارند. تحقیقات نشان می دهد که حتی ممکن است یک دلیل ژنتیکی برای آن وجود داشته باشد.

عادات خواب آموخته شده: برخی از افراد به دلایل خاصی مانند حرفه خود عادات خواب را ایجاد می کنند. پرسنل نظامی با تجربه رزمی اغلب یاد می گیرند که به دلیل خواسته ها و خطرات حرفه خود  خواب سبکی داشته باشند. در نقطه مقابل این طیف، برخی از افراد یاد می‌گیرند که بسیار سنگین بخوابند، بنابراین با وجود صداهای اطراف همچنان می‌توانند بخوابند.
تغییرات طبیعی در نیازهای خواب: نیاز شما به خواب در طول زندگی تغییر می کند. نوزادان به طور قابل توجهی به خواب بیشتری نیاز دارند، بین ۱۴ تا ۱۷ ساعت در روز، در حالی که بزرگسالان (۱۸ سال به بالا) به حدود ۷ تا ۹ ساعت در روز به خواب نیاز دارند.

انواع بیخوابی

متخصصان با دو روش بیخوابی را دسته بندی می کنند:

زمان: کارشناسان بیخوابی را به صورت حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (بلند مدت) طبقه بندی می کنند. شکل مزمن آن به عنوان اختلال بی خوابی شناخته می شود.
علت: بی خوابی اولیه به این معنی است که خود به خود اتفاق می افتد.بیخوابی ثانویه به این معنی است که نشانه وضعیت یا شرایط دیگری است.

چه چیزی باعث بیخوابی می شود؟

کارشناسان به طور کامل نمی دانند که چرا بیخوابی اتفاق می افتد، اما درک فعلی این است که این وضعیت می تواند عوامل زیادی را شامل شود. برخی از این عوامل می توانند علت باشند یا به سادگی به آن کمک کنند. تحقیقات بیشتری برای درک دقیق چگونگی و چرایی بی خوابی ضروری است.

  1. سابقه خانوادگی (ژنتیک):  به نظر می رسد بیماری ها، از جمله بیخوابی ، در خانواده ها دیده می شود.
    تفاوت‌های فعالیت مغز: افراد مبتلا به بی‌خوابی ممکن است مغز فعال‌تری داشته باشند یا تفاوت‌های شیمیایی مغز که بر توانایی خواب آنها تأثیر می‌گذارد، داشته باشند.
  2. شرایط پزشکی: سلامت جسمانی شما می تواند بر توانایی خواب شما تأثیر بگذارد. این شامل بیماری‌های موقتی مانند عفونت‌ها یا جراحات جزئی، یا شرایط مزمن مانند ریفلاکس اسید یا بیماری پارکینسون می‌شود. شرایطی که بر ریتم شبانه روزی شما، ساعت طبیعی خواب/بیداری بدن شما تأثیر می گذارد.
  3. شرایط سلامت روان: حدود نیمی از افراد مبتلا به بیخوابی مزمن حداقل یک بیماری روانی دیگر مانند اضطراب یا افسردگی نیز دارند.
  4. تغییرات زندگی: تغییرات مختصر یا موقت  از جمله جت لگ، خوابیدن در مکانی ناآشنا یا تطبیق با یک برنامه کاری جدید (مخصوصاً نوبت کاری). تغییرات طولانی مدت، مانند نقل مکان به یک خانه جدید نیز می تواند بر خواب تأثیر بگذارد.
  5. عادات و روال شما: عادات خواب شما (همچنین به عنوان بهداشت خواب شناخته می شود) می تواند به بیخوابی دامن بزند. به طور مثال چرت زدن روزانه و یا زمانی که کافئین مصرف می کنید.

عوامل خطر بیخوابی چیست؟

همچنین احتمال بروبیخوابی در افرادی با ویژگی ها یا شرایط زیر بیشتر است:

  • افرادی که خواب سبک دارند.
  • افرادی که از الکل استفاده می کنند.
  • افرادی که در خانه‌های خود احساس امنیت نمی‌کنند (مانند موقعیت‌هایی که شامل خشونت یا آزار مکرر است).
  • افراد مبتلا به ترس یا اضطراب در مورد خواب، مانند کسانی که مشکلات خواب مختل کننده ای مانند حملات پانیک شبانه یا اختلال کابوس دارند.

عوارض بیخوابی چیست؟

زمانی که بیخوابی شدید باشد یا طولانی باشد، باعث کم خوابی می شود. یکی از نگرانی های اصلی در مورد کم خوابی، خواب آلودگی در طول روز است، که در صورت رانندگی یا انجام کارهای دیگری که نیاز به هوشیاری و توجه شما دارند، می تواند خطرناک باشد.

کم خوابی همچنین می تواند خطر برخی شرایط را افزایش دهد:

  1. افسردگی
  2. اضطراب
  3. فشار خون بالا (فشار خون بالا)
  4. حمله قلبی
  5. سکته
  6. آپنه انسدادی خواب
  7. دیابت نوع ۲
  8. چاقی
  9. شرایطی که شامل روان پریشی می شود

بیخوابی چگونه درمان می شود

راه های زیادی برای درمان وجود دارد، از تغییرات ساده در سبک زندگی و عادات شما گرفته تا داروهای مختلف. روش های اصلی درمان بیخوابی عبارتند از:

  1. ایجاد و انجام عادات خواب خوب (که به عنوان بهداشت خواب نیز شناخته می شود).
  2. داروهایی که به شما کمک می‌کنند بخوابید. بسیاری از انواع مختلف داروها می توانند به شما کمک کنند به خواب بروید یا بخوابید. بسیاری از اینها داروهای آرامبخش یا خواب آور – چه با نسخه و چه بدون نسخه – و همچنین داروی گیاهی و مکمل های خاص هستند.
  3. بهداشت روانی

به طور کلی پزشک شما بهترین فردی است که می‌تواند در مورد درمان‌های احتمالی و درمان‌هایی که برای شما لازم است تصمیم بگیرد. آنها همچنین بهترین منبع اطلاعات در مورد عوارض جانبی یا عوارض احتمالی درمان هستند.

همچنین مهم است به خاطر داشته باشید که در حالی که داروها می توانند به خواب شما کمک کنند، برخی نیز ممکن است بر چرخه خواب شما تأثیر منفی بگذارند. کیفیت خواب، نه فقط کمیت، مهم است. این بدان معناست که شما باید از داروها – حتی داروهای بدون نسخه – با احتیاط استفاده کنید.

داروی گیاهی برای بیخوابی

بسیاری از گیاهان یا مکمل ها می توانند به درمان بیخوابی کمک کنند. در حالی که بسیاری از این موارد رایج و شناخته شده هستند، بهتر است تصور نکنید که یک گیاه یا مکمل به طور خودکار برای شما بی خطر است.

شما باید قبل از مصرف با پزشک در مورد گیاهان و مکمل ها صحبت کنید. پزشک به شما کمک می کند تا از عوارض جانبی یا تداخلات احتمالی جلوگیری کنید، به خصوص اگر بیماری دارید یا داروی دیگری مصرف می کنید.

بهداشت روانی

از آنجایی که سلامت روان شما می تواند بر توانایی خواب شما تأثیر زیادی بگذارد، مراقبت از سلامت روان یکی از مؤثرترین راه ها برای بهبود خواب شما، چه به طور مستقیم یا غیر مستقیم است. پزشک متخصص اعصاب و روان بهترین فردی است که در مورد گزینه‌های احتمالی سلامت روان به شما اطلاعات بیشتری می‌دهد و منابعی در مورد نحوه دریافت این نوع مراقبت در اختیار شما قرار می‌دهد.

سوالات متداول

آیا بارداری می تواند روی خواب من تأثیر بگذارد؟
شرایطی که در دوران بارداری اتفاق می افتد می تواند به طور قابل توجهی بر توانایی خواب شما تأثیر بگذارد. بارداری معمولاً باعث تغییراتی در بدن شما می شود، از جمله اثرات فیزیکی، هورمونی و روانی. اینها می توانند بر روال خواب شما تأثیر بگذارند و خواب با کیفیت کافی را دشوارتر کنند.

اگر با مشکل بیخوابی در بارداری مواجه شده اید مهم است که با پزشک خود صحبت کنید. آنها اغلب می توانند به شما کمک کنند تا بفهمید چرا خوب نمی خوابید و چه کاری می توانید برای کمک به خودتان انجام دهید.

منبع

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12119-insomnia

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا