لیتیوم برای چیست و چه عوارضی دارد؟

لیتیوم برای درمان اختلال شیدایی- افسردگی (اختلال دوقطبی) استفاده می شود. لیتیوم با نامهای تجاری لیتیرام LITHIRAM، لیتومید LITHOMID، لیتوسان LITHOSUN، لیتمون LITMON،بیپوران BIPORAN و پریادل PRIADEL در داروخانه ها عرضه می شود.

این دارو با بازگرداندن تعادل برخی از مواد طبیعی (انتقال‌دهنده‌های عصبی) در مغز، خلق و خو را تثبیت می‌کند و افراط در رفتار را کاهش می‌دهد. برخی از مزایای استفاده مداوم از این دارو شامل کاهش دفعات وقوع دوره‌های شیدایی و کاهش علائم دوره‌های شیدایی است.

علائم مانیا یا شیدایی عبارتند از:

  • احساس خوشبختی اغراق آمیز
  • احساساتی مانند اینکه که دیگران می خواهند به شما آسیب برسانند
  • تحریک پذیری
  • اضطراب
  • گفتار سریع/بلند
  • رفتارهای پرخاشگرانه/خصمانه

نحوه استفاده از لیتیوم

قبل از شروع مصرف لیتیوم راهنمای دارو را بخوانید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.

برندها و اشکال مختلفی از این دارو موجود است. ممکن است اثرات مشابهی نداشته باشند. بدون اینکه از پزشک یا داروساز خود سوال کنید، برند یا فرم را تغییر ندهید.

این دارو را طبق دستور پزشک، معمولاً ۳ تا ۴ بار در روز برای بزرگسالان و ۲ تا ۳ بار در روز برای کودکان مصرف کنید. برای کاهش ناراحتی معده، لیتیوم را همراه یا بلافاصله بعد از غذا مصرف کنید. هر روز ۸ تا ۱۲ لیوان (۸ اونس / ۲۴۰ میلی لیتر) آب یا مایعات دیگر بنوشید و در حین مصرف این دارو طبق دستور پزشک یا متخصص تغذیه از یک رژیم غذایی سالم با مقادیر طبیعی نمک (سدیم) استفاده کنید. تغییرات زیاد در مقدار نمک در رژیم غذایی ممکن است سطح لیتیوم خون شما را تغییر دهد. مقدار نمک را در رژیم غذایی خود تغییر ندهید مگر اینکه پزشکتان این کار را به شما بگوید.

دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما، سطح لیتیوم خون و پاسخ به درمان است. دوز مصرفی کودکان نیز بر اساس وزن است. برای بهترین اثر، این دارو را به طور منظم در زمان های مساوی مصرف کنید. برای کمک به یادآوری، این دارو را هر روز در زمان های معینی مصرف کنید.

اگر فرم مایع این دارو را مصرف می کنید، دوز را با استفاده از دستگاه اندازه گیری/قاشق مخصوص اندازه گیری کنید. از قاشق خانگی استفاده نکنید زیرا ممکن است دوز مناسب را دریافت نکنید.

این دارو باید دقیقاً طبق دستور مصرف شود. حتی اگر احساس خوبی دارید به مصرف این دارو ادامه دهید. بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. برخی شرایط ممکن است با قطع ناگهانی این دارو بدتر شوند. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود و یا مسئول داروخانه مشورت کنید.

اگر وضعیت شما بهتر نشد یا بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است ۱ تا ۳ هفته طول بکشد تا متوجه بهبود وضعیت خود شوید.

عوارض جانبی لیتیوم

عوارض جانبی شایع لیتیوم عبارتند از:

  1. خواب آلودگی
  2. سرگیجه
  3. خستگی
  4. افزایش تشنگی
  5. افزایش تکرر ادرار
  6. افزایش وزن
  7. لرزش خفیف

این عوارض معمولا باید با تطبیق بدن با دارو از بین بروند. اگر هر یک از این اثرات ماندگار شد یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده است که پزشک شما تشخیص داده است که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.

در صورت داشتن هر گونه عوارض جانبی جدی، از جمله: اسهال، استفراغ، راه رفتن ناپایدار، گیجی، مشکل در صحبت کردن، تاری دید، لرزش شدید دست (لرزش شدید)، تغییرات بینایی (مانند رشد نقطه کور، کاهش بینایی) فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. ، تورم/درد مفاصل، ضعف عضلانی، درد/تغییر رنگ انگشتان دست/پا، سردی دست ها/پاها.

در صورت داشتن هر گونه عوارض جانبی بسیار جدی، از جمله: سرگیجه شدید، غش، ضربان قلب آهسته/ تند/ نامنظم، تنگی نفس، تشنج، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

این دارو ممکن است سروتونین را افزایش دهد و به ندرت باعث ایجاد یک بیماری بسیار جدی به نام سندرم/سمیت سروتونین شود. اگر از داروهای دیگری نیز استفاده می کنید که سروتونین را افزایش می دهند، خطر افزایش می یابد، بنابراین تمام داروهایی را که مصرف می کنید به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید (به بخش تداخلات دارویی مراجعه کنید). در صورت بروز برخی از علائم زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید: ضربان قلب سریع، توهم، از دست دادن هماهنگی، سرگیجه شدید، حالت تهوع/استفراغ/اسهال شدید، انقباض عضلات، تب بی دلیل، تحریک/بی قراری غیرمعمول.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله: تورم غدد لنفاوی، بثورات پوستی، خارش/تورم (مخصوصاً در صورت/زبان/گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

این لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر متوجه اثرات دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا