هالوپریدول
هالوپریدول برای درمان برخی اختلالات روانی و خلقی (مانند اسکیزوفرنی، اختلالات اسکیزوافکتیو) استفاده می شود. هالوپریدول همچنین برای درمان حرکات کنترل نشده و طغیان کلمات و صداهای مرتبط با سندرم تورت استفاده می شود. همچنین در کودکان بیش فعال برای مشکلات رفتاری شدید زمانی که سایر درمان ها یا داروها مؤثر نبوده اند، از آن استفاده می کنند. هالوپریدول با کمک به بازگرداندن تعادل برخی مواد طبیعی در مغز عمل می کند و به عنوان داروهای ضد روان پریشی شناخته می شود.
قرص هالوپریدول در دوزهای ۰٫۵ میلی گرم و ۵ میلیگرم در داروخانه ها توزیع می شود. فرم ۰٫۵ میلیگرم اغلب بعنوان داروی کمکی برای کاهش اضطراب توسط روانپزشک تجویز می شود. با توجه به شباهت دو عدد ۰٫۵ و ۵ دقت نمایید دارویی که از داروخانه تهیه می نمایید همان دوزی باشد که روانپزشک تجویز کرده است.
فرم تزریقی هالوپریدول عمدتا جهت آرامبخشی بیماران دچار سایکوز (جنون) تجویز می شود.
نحوه استفاده از هالوپریدول
طبق دستور پزشک با یا بدون غذا از طریق خوراکی مصرف کنید. اگر از شکل مایع دارو استفاده می کنید، از قطره چکان ارائه شده در بسته برای اندازه گیری دوز خود استفاده کنید. اگر قطره چکان ندارید، از داروخانه یک سرنگ خوراکی اندازه گیری شده بخواهید تا دوز شما درست باشد.
دوز بر اساس وضعیت پزشکی شما توسط پزشک مشخص می شود. از این دارو به طور منظم استفاده کنید تا بیشترین سود را از آن ببرید. برای کمک به یادآوری، هر روز در زمان(های) یکسانی از آن استفاده کنید.
بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. برخی شرایط ممکن است با قطع ناگهانی دارو بدتر شوند. ممکن است لازم باشد دوز شما به تدریج کاهش یابد.
عوارض جانبی هالوپریدول
عوارض شایع عبارتند از:
- سرگیجه
- سبکی سر
- خواب آلودگی
- مشکل در ادرار کردن
- اختلالات خواب،
- سردرد
- اضطراب
اگر هر یک از این اثرات ماندگار شد یا بدتر شد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
سرگیجه و سبکی سر می تواند خطر افتادن را افزایش دهد. هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا خوابیده به آرامی بلند شوید.
عوارض جانبی نادر اما خطرناک هالوپریدول
در صورت بروز هر یک از این عوارض، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
- اسپاسم یا سفتی عضلانی
- لرزش
- بی قراری
- حالت ماسک مانند صورت یا صورت بی روح
- مشکل در بلعیدن
- مشکل در راه رفتن
به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده است که پزشک شما تشخیص داده است بنابراین مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند.
این دارو به ندرت ممکن است باعث ایجاد وضعیتی به نام دیسکینزی دیررس شود. در برخی موارد، این وضعیت ممکن است دائمی باشد. در صورت بروز هرگونه انقباض صورت و عضله مانند فشار دادن زبان، حرکات جویدن، پف کردن یا خمیدگی دهان، یا لرزش غیرقابل کنترل، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت داشتن هر گونه عارضه جانبی جدی، از جمله: استفراغی که متوقف نمی شود، درد معده و شکم، زردی چشم و پوست، تشنج، علائم عفونت (مانند گلودردی که خوب نمی شود) فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت داشتن عوارض جانبی بسیار جدی، از جمله: کندی ضربان قلب، سرگیجه شدید، درد قفسه سینه، غش، فوراً به اورژانس مراجعه نمایید.
بروز رسانی مقاله : کاربردهای دیگر هالوپریدول بر اساس مقالات منتشر شده تا سال ۲۰۲۵
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-8661/haloperidol-oral/details