علائم اضطراب اجتماعی از ترس ناشی از موقعیت های اجتماعی ناشی می شود. با استراتژی های مقابله ای مناسب، می توان تا حد زیادی علائم خود را کاهش داد. وقتی در کنار دیگران هستید، ممکن است احساس کنید همیشه روی صحنه هستید – و تماشاگران فقط منتظرند تا شما به هم بریزید. ترس از خجالت اغلب شما را از شرکت در مکالمات باز می دارد و برقراری ارتباط با مردم را دشوار می کند.
برای افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی که قبلاً فوبیای اجتماعی نامیده می شد این افکار می توانند به طرز ناامیدکننده ای رایج باشند. اگر اضطراب اجتماعی دارید، ممکن است اغلب احساس انزوا کنید، اما شما در این راه تنها نیستید. در واقع، تخمین زده میشود که ۱۲.۱ درصد از بزرگسالان در مقطعی از زندگی اختلال اضطراب اجتماعی را تجربه میکنند.
به گفته اتحادیه ملی بیماری های روانی (NAMI)، اختلال اضطراب اجتماعی نیز می تواند باعث حملات پانیک شود. اما شناخت علائم و آنچه باعث ایجاد آنها می شود، می تواند مدیریت اضطراب اجتماعی را بسیار آسان تر کند.
اضطراب اجتماعی در مقابل کم رویی
برخی افراد کم رویی را با اضطراب اجتماعی اشتباه می گیرند. در حالی که اختلال اضطراب اجتماعی یک بیماری قابل تشخیص است، کم رویی بهتر است به عنوان یک ویژگی شخصیتی توصیف شود.
اختلال اضطراب اجتماعی اغلب زندگی روزمره را مختل می کند، به گونه ای که کم رویی این کار را نمی کند. برای مثال، ممکن است متوجه شوید که اضطراب اجتماعی مانع کار یا روابط شما می شود، در حالی که افراد خجالتی گاهی اوقات از موقعیت های اجتماعی اجتناب می کنند. یک فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است این کار را بیشتر انجام دهد و در نتیجه اختلالات زندگی بیشتری را تجربه کند.
همچنین داشتن اختلال اضطراب اجتماعی همیشه به این معنا نیست که شما خجالتی هستید. ممکن است بیشتر اوقات با مردم احساس راحتی کنید و فقط در موقعیتهای خاصی مانند راه رفتن در یک مکان عمومی، سخنرانی یا تعامل با افراد غریبه احساس اضطراب کنید.
علائم روانی و جسمی اضطراب اجتماعی
گاهی میدانید که ترس منطقی نیست، اما نمی تواند مانع از ایجاد اضطراب شود. توانایی شناسایی علائم می تواند یکی از اولین گام ها در جهت یادگیری مدیریت اختلال اضطراب اجتماعی باشد. اختلال اضطراب اجتماعی برای همه یکسان نیست. در زیر برخی از علائم و نشانه های جسمی و روانی وجود دارد که در صورت تجربه اضطراب اجتماعی ممکن است آن ها را تشخیص دهید.
علائم جسمی
استرس مرتبط با اضطراب می تواند عوارض فیزیکی بر بدن بگذارد. برخی از افراد این عوارض را در شانه، پیشانی یا معده تجربه کرده اند.
برخی ازنشانه های فیزیکی اختلال اضطراب اجتماعی عبارتند از:
- سرگیجه یا غش
- تنش عضلانی
- خجالت زدگی
- تپش قلب
- تنفس عمیق و طولانی، یا تنگی نفس
- حالت تهوع یا استفراغ
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- تعرق مفرط
- لرزش
در حالی که این لیست می تواند به شما نشان دهد که آیا شما دارای اختلال اضطراب اجتماعی هستید یا خیر، قرار نیست جایگزینی برای تشخیص باشد. در برخی موارد، این علائم در واقع می تواند اختلال اضطراب اجتماعی شما را تقویت کند. به عنوان مثال، اگر احساس می کنید که سرخ شدن باعث جلب توجه ناخواسته می شود، ممکن است اضطراب شما را بدتر کند.
علائم روانشناختی
اگر به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا هستید، ممکن است علائم و نشانه های روانشناختی را نیز تجربه کنید که بر نحوه تفکر و احساس شما تأثیر می گذارد. اینها ممکن است به صورت زیر ظاهر شوند:
- احساس ترس قبل از کار، مدرسه یا رویدادهای اجتماعی
- ترس، استرس یا وحشت در محیط های اجتماعی
- “مه مغزی” در طول مکالمه
- افکار مزاحم در مورد موقعیت های اجتماعی
- احساس تنهایی یا انزوای اجتماعی
- خستگی بعد از معاشرت
- تردید در صحبت کردن از ترس توهین به دیگران
- مشکل در برقراری تماس چشمی
- عزت نفس پایین
انواع اختلال اضطراب اجتماعی
اختلال اضطراب اجتماعی می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت به نظر برسد. اگر اختلال اضطراب اجتماعی دارید، علائم شما ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد. علائم شما همچنین می تواند باعث اختلال خفیف، متوسط یا شدید از نظر عملکرد روزانه شود.
همچنین، ممکن است در یک نوع خاص از موقعیت های اجتماعی یا موقعیت های اجتماعی متعدد فقط ترس یا اضطراب را تجربه کنید. و گاهی اوقات، اختلال اضطراب اجتماعی شامل ترس های خاصی است. اینها می تواند شامل ترس از موارد زیر باشد:
- سخنرانی عمومی
- صحبت کردن با غریبه ها
- استفاده از سرویس بهداشتی عمومی
- غذا خوردن جلوی دیگران
- صحبت کردن با تلفن در حضور دیگران
- تحت نظر بودن در حین کار
این فهرست برخی از ترسهای رایجی را که افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است تجربه کنند، نشان میدهد، اما جامع نیست. ممکن است متوجه شوید که یک موقعیت اجتماعی کاملاً متفاوت باعث اضطراب شما می شود.
اختلال اضطراب اجتماعی و شرایط مرتبط
تا ۹۰% افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی یک بیماری همزمان دارند، به این معنی که آنها به طور همزمان دو وضعیت دارند. برای مثال،ممکن است فردی که دارای اختلال اضطراب اجتماعی است، دچار افسردگی یا مشکلات مصرف مواد نیز شود.
همچنین به راحتی می توان یکی دیگر از شرایط اختلال اضطراب را با اختلال اضطراب اجتماعی اشتباه گرفت زیرا علائم مشترکی دارند. برخی از شرایطی که علائم مشترک با اضطراب اجتماعی دارند عبارتند از:
- اختلال هراس
- آگورافوبیا
- اختلال اضطراب فراگیر
- اختلال اضطراب جدایی
- فوبیای خاص
- اختلال افسردگی اساسی
- بدشکلی بدن
- اختلال شخصیت دوری گزین