نوجوانان با تعدادی از تغییرات، چالش ها و عوامل دیگری مواجه هستند که می تواند منجر به افسردگی در نوجوانان شود. نوجوان بودن همیشه آسان نیست. فشارهای محیطی کم نیست، بدن شما نیز در حال رشد است و تغییراتی را پشت سر می گذارد و گاهی اوقات هورمون های شما را از نمودار خارج می کند. در بزرگسالی، فراموش کردن چالشهایی که نوجوانان با آن روبرو هستند آسان است. فقط به این دلیل که اکثر نوجوانان نسبت به بزرگسالان قبوض پرداخت نمی کنند یا مسئولیت های کمتری دارند، به این معنی نیست که آنها استرس ندارند.
استرسهای روزانه که نوجوانان با آن مواجه میشوند ممکن است منجر به احساس غرق شدن یا کاهش علاقه به فعالیتهایی شود که زمانی از آنها لذت میبردند. این احساسات ممکن است بر زندگی روزمره آنها تأثیر بگذارد و احتمالاً تا ۲ هفته باقی بماند که می تواند باعث علائم افسردگی شود. طبق تحقیقات اخیر، حدود ۳.۸ میلیون نوجوان بین ۱۲ تا ۱۷ سال تخمین زده میشود که حداقل یک دوره افسردگی اساسی را تجربه کردهاند.
دلایلی که نوجوانان احساس افسردگی می کنند
همیشه دلیل روشنی برای احساس افسردگی یا تجربه افسردگی وجود ندارد. کارشناسان معتقدند عوامل موثر در افسردگی پیچیده هستند و می توانند ناشی از دلایل متعددی باشند، از جمله موارد خارج از کنترل ما، مانند ژنتیک، شیمی مغز، هورمون ها، تروما و موارد دیگر.
نوجوانان به طور کلی با تعدادی چالش روبرو هستند که ممکن است منجر به افسردگی شود یا یک عامل خطر برای آن باشد.
این چالش ها شامل موارد زیر می تواند باشد:
- قلدری
- رسانه های اجتماعی
- فشار تحصیلی
- تروما، مانند آزار جسمی یا جنسی
- چالش های مربوط به عزت نفس
- بلوغ زودرس
- مصرف مواد
- سایر شرایط سلامت روان
- داشتن یک وضعیت پزشکی
- LGBTQ بودن و حمایت کافی را تجربه نمی کند
قلدری: رشد هویت یک نوجوان تا حد زیادی تحت تأثیر همسالان آنها و ایجاد دوستی های سالم و روابط عاشقانه است. برای نوجوانانی که مهارت های اجتماعی خود را تقویت می کنند اغلب در اطراف صدها کودک دیگر قلدری می تواند بخشی از واقعیت روزمره باشد. تقریباً ۲۰ درصد از دانش آموزان بین ۱۲ تا ۱۸ سال قلدری را گزارش می کنند. در حالی که اکثر قلدری های همسالان شامل شایعات است، سایر مسائل رایج شامل تمسخر، پرخاشگری فیزیکی و تخریب اموال است. در مطالعات متعددی مورد آزار و اذیت قرار گرفتن با افزایش احتمال افسردگی مرتبط است و تحقیقات نشان می دهد که قلدری نوجوانان می تواند رشد مغز را تغییر دهد.
رسانه های اجتماعی: رسانه های اجتماعی می توانند چیز مثبتی باشند. بیشتر نوجوانان از رسانههای اجتماعی برای برقراری ارتباط استفاده میکنند و این کمک میکند تا افراد دور هم جمع شوند، جنبههایی از خودشان را به اشتراک بگذارند و با خانواده و دوستان در ارتباط باشند. متأسفانه برای نوجوانان رسانه های اجتماعی نیز می توانند تأثیر منفی داشته باشند و باعث اختلال در خواب، آزار و اذیت سایبری، فشار همسالان، انتظارات غیر واقعی و غیره شوند. نه تنها رسانههای اجتماعی دائماً نوجوانان را به یکدیگر مرتبط میکنند، بلکه بسیاری از نوجوانان گزارش میدهند که به رسانههای اجتماعی اعتیاد دارند، سایتها را با وسواس بررسی میکنند و نشخوار فکری میکنند. یک مطالعه تأثیر استفاده نوجوانان از رسانههای اجتماعی را مورد بررسی قرار داد و دریافت که افرادی که به طور کلی و در شب بیشتر از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، سطوح بالاتر افسردگی و خواب ضعیفتری داشتند.
فشار تحصیلی: فشارها برای عملکرد خوب در مدرسه از چندین زمینه وارد می شود. بسیاری از نوجوانان ممکن است فشار مربوط به ورزش یا سایر فعالیت های فوق برنامه را نیز تجربه کنند. دانشآموزانی که استرس تحصیلی دارند ممکن است ۲.۴ برابر بیشتر از افرادی که استرس تحصیلی را احساس نمیکنند در معرض خطر افسردگی قرار بگیرند.
تروما: میزان بالایی از نوجوانان تروما را تجربه می کنند که به اشکال مختلفی مانند غفلت و سوء استفاده فیزیکی، عاطفی یا جنسی ظاهر می شود. مطالعات نشان می دهد که حدود ۱۵ تا ۴۳ درصد از دختران و ۱۴ تا ۴۳ درصد از پسران حداقل یک تروما را تجربه می کنند. پیامدهای سلامت روان تروما می تواند بدون توجه به نوع، شدت یا دفعات سوء استفاده یا تروما ایجاد شود. به عنوان مثال، تحقیقات فعلی نشان می دهد که سوء استفاده عاطفی به شدت با افسردگی مرتبط است.
آیا مدرسه ریشه افسردگی نوجوانان است؟ عوامل زیادی به افسردگی در نوجوانان کمک می کنند، بنابراین بیان مدرسه به عنوان ریشه افسردگی نوجوانان منصفانه نیست. بله، مدرسه بسیاری از سناریوهایی را که ممکن است در بروز علائم افسردگی نقش داشته باشند، تسهیل می کند، اما نوجوانان در خارج از مدرسه نیز استرس قابل توجهی را تجربه می کنند. با این حال، استرس همان افسردگی نیست. ممکن است استرس داشته باشید و هرگز افسردگی را تجربه نکنید.
سایر عواملی که می تواند در تجربه افسردگی یک نوجوان نقش داشته باشد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ژنتیک
- شیمی مغز
- هورمون ها
- ضربه
- تبعیض نژادی
همهگیری COVID-19 یکی دیگر از عوامل احتمالی است که همچنان بر سلامت روان نوجوانان تأثیر میگذارد. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، تقریباً از هر ۶ دانشآموز دبیرستانی ۱ نفر در سال ۲۰۱۹ برنامه خودکشی را انجام داده است که از سال ۲۰۰۹، ۴۴ درصد افزایش داشته است. به دلیل پروتکل های مرتبط با بیماری همه گیر، نوجوانان در زندگی روزمره خود با عوامل غیرقابل پیش بینی بسیار زیادی مواجه شده اند، مانند تغییرات در موارد زیر: تعاملات اجتماعی با همسالان، محیط های یادگیری مجازی و حضوری، زمان صرف شده با خانواده، توانایی شرکت در فعالیت های فوق برنامه، مانند ورزش و رویدادهای مدرسه
علائم و نشانه های افسردگی در نوجوانان
هم بزرگسالان و هم نوجوانان ممکن است افسردگی را تجربه کنند. در حالی که تشخیص ممکن است یکسان باشد، علائم و نشانه های افسردگی در نوجوانان دقیقاً مشابه بزرگسالان نیست.
نوجوانانی که افسردگی را تجربه می کنند ممکن است علائم زیر را نشان دهند:
- غمگینی
- تحریک پذیری
- گریه مکرر
- عدم لذت بردن از سرگرمی ها
- کناره گیری از دوستان یا خانواده
- خوابیدن بیشتر یا کمتر از حد معمول
- احساس خستگی یا داشتن انرژی کمتر
- ابراز احساس سرزنش یا گناه
- حساسیت شدید
- مشکل در تمرکز
- کاهش عملکرد مدرسه
- عزت نفس ضعیف
- رفتارهای خود آزاردهنده
- کسالت مداوم
- افزایش عادات کم تحرکی
- افکار یا اعمال خودکشی
رفتار افسردگی در نوجوانان بسیار قابل درمان است. تحقیقات نشان میدهد که با درمان، تقریباً دو سوم نوجوانان میتوانند پیشرفتهای طولانیمدتی را مشاهده کنند.
روش های درمانی افسردگی در نوجوانان
گفتار درمانی: فرصتی را برای نوجوانان فراهم می کند تا درباره تجربیات خود و همچنین نگرانی ها و عوامل استرس زا که ممکن است به افسردگی کمک کنند، صحبت کنند. نوجوانان همچنین می توانند راه های جدیدی برای مدیریت و کنار آمدن با آنچه تجربه می کنند بیاموزند.
درمان شناختی رفتاری (CBT): این درمان ساختارمندتر و هدفمندتر از گفتار درمانی است. هدف CBT بازسازی و شناسایی افکار و رفتارهای منفی است.
درمان بین فردی: به نوجوانان کمک می کند تا با بهبود مهارت های بین فردی، علائم افسردگی را مدیریت کنند.
دارو: داروهای ضد افسردگی گزینه های درمانی رایجی هستند و ممکن است برای کمک به کاهش علائم افسردگی با درمان ترکیب شوند. داروها می توانند تفاوت قابل توجهی در کیفیت زندگی یک نوجوان مبتلا به افسردگی ایجاد کنند. یک متخصص سلامت روان، پزشک مراقبت های اولیه یا روانپزشک می تواند به تعیین اینکه آیا دارو ممکن است گزینه مفیدی باشد یا خیر، کمک کند و با شما همکاری کند تا بهترین رویکرد برای درمان را شناسایی کنید.
اگر نوجوان هستید و فکر میکنید که افسردگی را تجربه میکنید، مهم است که در این مدت با یک بزرگسال مورد اعتماد برای حمایت تماس بگیرید. افسردگی به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، شیمی مغز، تروما، استرس اجتماعی و تحصیلی، چالشهای مربوط به عزت نفس و موارد دیگر بر نوجوانان تأثیر میگذارد. افسردگی در نوجوانان با راهنمایی و حمایت یک متخصص قابل درمان است. اگر برای شما مراجعه حضوری به مراکز درمان سخت است، می توانید درمان آنلاین را امتحان کنید.