درمان نوروفیدبک شکلی از “آموزش مغز” است که ممکن است به کاهش علائم ADHD کمک کند. درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) اغلب شامل درمان دارویی و رفتار درمانی است. اما این خطوط درمانی همیشه نتایج مطلوب را ندارند و داروها اغلب با عوارض جانبی مانند کاهش اشتها یا مشکلات خواب همراه هستند. این روش درمانی یک گزینه درمانی جایگزین است که برخی کارشناسان معتقدند می تواند علائم ADHD را کاهش دهد. با این حال، نظرات متفاوتی در مورد درمان ADHD با نوروفیدبک وجود دارد.
نوروفیدبک درمانی چیست؟
این روش درمانی می تواند به عنوان درمانی برای ADHD استفاده شود. نوروفیدبک از الکتروانسفالوگرام (EEG) یک دستگاه غیر تهاجمی که فعالیت الکتریکی مغز را اندازه گیری می کند، استفاده می کند تا به شما کمک کند فعالیت مغز خود را تنظیم کنید. هدف این است که با آموزش مغز خود رفتار خود را تغییر دهید.
مغز و بدن شما به هم متصل هستند، بنابراین وقتی رفتار خود را تغییر می دهید، می توانید مغز خود را تغییر دهید و بالعکس.
این روش درمانی نوعی درمان بیوفیدبک است. بیوفیدبک زمانی است که یاد می گیرید با استفاده از حسگرهای متصل به بدن و سیگنال های الکتریکی، یک عملکرد بدن مانند ضربان قلب یا دمای پوست خود را کنترل کنید. این کار می تواند به کاهش سردرد و درد مزمن کمک کند.
ممکن است متوجه شده باشید که فرد مبتلا به ADHD حواس پرت تر از دیگران است یا ممکن است تمرکز کمی داشته باشند. درمان نوروفیدبک با آموزش مغز کمک کند تا فرد تمرکز و توجه بیشتری داشته باشند.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد که افراد مبتلا به ADHD امواج تتا (امواج آهسته) و امواج بتا (امواج سریع) کمتری نسبت به افراد بدون ADHD دارند. هدف این روش درمانی این است که این امواج را به سطح فعالیت اولیه خود بازگرداند تا علائم ADHD را کاهش دهد.
در طول جلسه نوروفیدبک چه اتفاقی می افتد؟
در طول اولین جلسه نوروفیدبک شما، یک پزشک یا درمانگر گزارش های دقیقی از علائم و سابقه درمان شما خواهد داشت. آنها کلاهی را روی سر شما قرار می دهند که با الکترود پوشانده شده است. الکترودها فعالیت مغز شما را اندازه گیری می کنند و دردناک نیستند.
سپس از شما می خواهند که یک کار شناختی مانند خواندن را انجام دهید. نتایج فعالیت مغز شما بر روی صفحه نمایش ظاهر می شود و متخصصان مراقبت های بهداشتی می توانند الگوهای امواج مغزی شما را تجزیه و تحلیل کنند.
در طول جلسات بعدی، شما یک هدگیر مشابه را می پوشید و از شما خواسته می شود کارهای مختلفی انجام دهید از جمله کارهای ساده مانند گوش دادن به یک پادکست یا تماشای یک ویدیو و همچنین کارهای پیچیده، مانند بازی کردن یک بازی ویدیویی، درمان نوروفیدبک ایجاد شده است
در حالی که شما یا عزیزتان این وظایف را انجام می دهید، نوار مغزی فرکانس های مختلف امواج مغزی شما را اندازه گیری می کند و فعالیت مغز شما را ثبت می کند. اگر در طول یک بازی ویدیویی تمرکز خود را از دست بدهید، بازی کند میشود و متوقف میشود و تنها زمانی شروع میشود که بخشی از مغز شما که تمرکز میکند تمرین شود.
طرفداران این درمان بر این باورند که وقتی افراد مبتلا به ADHD سطح توجه خود را افزایش دهند، رفتار آنها تغییر می کند و منجر به کاهش علائم می شود.
درمان ADHD با نوروفیدبک
یافتههای متفاوتی در مورد تأثیر نوروفیدبک برای درمان ADHD وجود دارد. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۹ به بررسی مطالعاتی پرداختند که درمان نوروفیدبک را با بهبود کنترل تکانه و بیش فعالی در افراد مبتلا به ADHD مرتبط کردند. همچنین محققان درمان ADHD با نوروفیدبک را نه به صورت مستقل بلکه درکنار سایر روش های درمانی موثر می دانند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ نشان داد که نوروفیدبک ممکن است اثر دارونما داشته باشد. محققان ۱۴ کودک ۸ تا ۱۵ ساله را مورد مطالعه قرار دادند. هشت نفر از کودکان بیش فعالی داشتند و شش نفر نداشتند. هر دو گروه ۳۰ جلسه نوروفیدبک دریافت کردند و افراد بدون ADHD نوروفیدبک دارونما دریافت کردند. نتایج نشان داد که هر دو گروه تغییرات مشابهی را تجربه کردند.
یک منبع معتبر در سال ۲۰۱۶ به این نتیجه رسید که درمان ADHD با نوروفیدبک یک روش ایمن و غیرتهاجمی است. اما اثربخشی آن از نظر شواهد علمی اغلب زیر سوال رفته است.
تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۹ درمان ADHD با نوروفیدبک را به عنوان یک درمان امیدوارکننده نشان داد. نویسندگان دریافتند که در کمتر از ۳۵ جلسه این شکل از درمان می تواند به اندازه محرک ها در کاهش علائم ADHD موثر باشد.
طبق این مطالعه، پس از درمان گسترده نوروفیدبک، امکان قطع بالقوه دارو (تحت نظر پزشک) نیز وجود دارد. توجه به این نکته مهم است که تحقیقات بیشتری برای درک بهتر نحوه عملکرد پروتکل های نوروفیدبک و میزان مؤثر بودن آنها هنوز مورد نیاز است.
منبع
https://psychcentral.com/adhd/neurofeedback-adhd#what-to-expect